Dropbox

Postoji više varijanti kako sahraniti podatke koji su nam važni, kopiranje na USB stick, CD/DVD, pošaljemo si attachment na e-mailu i dr. Dropbox daje drugu, sjajnu mogućnost, nakon instalacije njihovog besplatnog programa, registriramo se kao korisnik i dobivamo besplatnih 2 Gb prostora na njihovom serveru. Nakon toga biramo gdje će se na našem kompjuteru nalaziti direktorij sa podacima koji će ići u backup. Na linuxu je tipičan path: /home/user/Dropbox a na windowsima : C:\My Documents\My Dropbox\ Dovoljno je da kopiramo datoteke koje želimo sačuvati u ovaj direktorij i podaci. će biti kopirani i na server Dropbox

Sinkronizirani podaci imaju zelenu kvačicu kao na slici. Naravno, sadrzaj mozemo organizirati u direktorije kako nam već odgovara, a Dropbox nema ogranicenja u velicini datoteke i direktorija (naravno, u okviru ukupnog prostora kojega daju na uslugu), niti nema ograničenja o vrsti datoteka. Program radi na linuxu, windows, i na macu. Dakle, možemo imati jedan stroj na linuxu, drugi na windowsu, treći na macu i na jednostavan način, stalno imati sihronizirane datoteke na svim kompjuterima kojima smo omogućili pristup datotekama. Ako želimo, možemo i neke datoteke postaviti kao Public, i tako omogućiti i drugima pristup onome što želimo podijeliti. Program sadrži i opciju undelete, tj. mjesec dana se čuvaju podaci koje smo možda greškom obrisali ili sl. Za veći backup od 2 Gb, može se doplatiti usluga. Gmail drive ima sličnu uslugu, stvara se virtualan drive na PC-u, koji je povezan sa Google serverom, i možemo kopirati datoteke, ipak, za sada imaju ograničenje od 20 Mb po datoteci. Program radi besprijekorno i svakako zaslužuje pažnju. Link se nalazi ovdje.

Ima još sličnih programa za on-line back-up, npr. Mozy, zatim Spideroak
Način rada je vrlo sličan, također se nudi 2GB besplatnog prostora na webu. Izgleda da postoji neki prešutan ili javni dogovor oko besplatne količine pohranjenih podataka.