PHP/MySQL

O kombinaciji PHP i MySQL postoji ogromna količina informacija. Relativno jednostavni za korištenje, mogu se upotrijebiti bilo u radu jednostavnijih web stranica ili kompleksnijih aplikacija. Neovisni o platformi mogu se koristiti na linuxu, windowsu ili macu.
Wikipedia navodi brojeve 20 miliona web stranica na PHP-u, te na preko milion web servera.

PHP je popularan skriptni jezik, a podržavano je i objektno orjentirano programiranje, te rad sa frameworkom.
Pored web stranica sa jednostavnim sadžajima tipa formulara i sl. PHP je koristan kada želimo imati instaliran program sa bazom podataka na serveru, a klijent pristupa i radi na aplikaciji sa bilo kojim važnijim browserom.
Time je pojednostavljeno i centralizirano održavanje, tj. ne moramo se baviti klijentom i čuvanjem podataka na svakoj radnoj stanici, nego čuvamo podatke na serveru.
Update programa opet obavljamo na samo jednom mjestu i korisnik uvijek ima novu i ažuriranu verziju aplikacije koju koristi.
Službene stranice PHP-a: http://php.net/ a brojni tutorijali, skripte pa i gotovi moduli mogu se lako upotrijebiti i pronaci na brojim internet stranicama.
Nadam se da će uskoro i ovdje biti omogućeno skidanje nekih korisnih skripti.

 

MySQL je izuzetno popularno open source relacijska baza podataka. Od verzije 5.x podržane su najvažnije moderne funkcionalnosti baza podataka kao što je izrada stored procedura, view-a, i dr.
Službene stranice su: http://www.mysql.com/
Kao i u vezi PHP-a, širom interneta postoji ogroman izvor kvalitetnih informacija vezanih za rad sa MySQL.
Jednu knjigu bi ipak izdvojio: MySQL Stored Procedure Programming, autori - Guy Harrison i Steven Feuerstein.

MySQL stored procedures
Službeno predstavljanje knjige na stranicama izdavača O'REILLY je ovdje, a google books ima preview ove sjajne knjige.
Dakle, knjiga na odličan način obrađuje napredno korištenje stored procedura (uskladištenih procedura), tj. moguće je programirati kompleksne stvari unutar programa koji će biti uskladišten na MySQL serveru. Umjesto da pozivamo podatke iz baze podataka, obrađujemo ih, pa nakon toga opet pozivamo neke povezane podatke koje treba obraditi, moguće je cijelu proceduru programirati tako da MySQL engine napravi čitav posao. Ovime dobijamo na brzini i efikasnosti, te kod postaje laksi za citanje i održavanje.

Gotovo da nema providera na internetu koji ne nudi korištenje ove baze podataka, tako da programiranje u kombinaciji PHP i MySQL omogućuje kvalitetno i efikasno korištenje web stranica ili aplkacija.