Slfphone

Većini od nas je zanimljivo pronaći uslugu koju koristimo po znatno povoljnijoj cijeni.
Telefon po jako niskim cijenama preko Interneta koristeći VOIP (Voice Over Internet Protokol) programe i tehnologiju je dugo prisutan, a neobično se malo koriste. Najpoznatiji igrač na ovom tržištu je Skype koji omogućuje telefoniranje i konverzaciju sa drugom osobom koja koristi isti program ili telefoniranje na fiksne ili mobilne telefone uz nadoblatu.
Pozivi prema fiksnim linijama za Hrvatsku i nisu tako jeftini da bi bili isplativi, međutim, postoje druge firme koje omogućuju ovakve pozive po jako povoljnim cijenama kao npr 12voip, voipstunt itd.
12voip funkcionira tako da se uplati 10 Eura na njihov račun i za te novce možete pozivati fiksne telefonske linije po veoma povoljnim cijenama. moguće je besplatno telefoniranje od cca 6 sati tjedno. Ova posebna pogodnost traje 3 mjeseca, nakon toga se potroši novac koji vam je ostao na računu po punim cijenama poziva, za Hrvatsku je to 3 centa po minuti - cijena koju gotovo uobičajno plaćamo za pozive prema fiksnim linijama.

Za windows je ponuđen besplatan download programa koji ima u sebi telefonski imenik, povijest poziva i pokazuje iznos kredita za telefoniranje.

Na androidu ovaj posao dobro odrađuje Zoiper

Do verzije Ubuntu 13.04 mogao se koristiti twinkle, program koji smo ranije preporučili ali više nije u repozitzoriju, niti ga nije jednostavno instalirati iz source koda jer nedostaju neke od biblioteka. Twinkle se već dugo ne razvija, verzija 1.4 je već nekoliko godina prisutna.

Alternativa je SFLphone koji radi ispravno sa 12voip telefonom.
Instalacija je jednostavna iz Software Centra.
Nakon instalacije potrebno je podesiti korisnički račun kako bi se mogao koristiti program.

Pokreće se wizard koji olakšava posao, ovo su postavke za 12voip;

  •  Biramo alias kojeg želimo – james_brown
  •  Protokol – SIP
  •  Host name: sip.12voip.com 
  •  User name: korisnicko.ime 
  •  Password: password_za_racun
  •  Proxy: sip.12voip.com
  •  User agent: SFLphone

Audio i Security postavke mogu ostati zadane, Advanced je potrebno uključiti Using STUN,

STUN server URL: stun.12voip.com

Sound manager sam ostavio ALSA, druga opcija je Pulseaudio, ovo ovisi kako se inače zvuk ponaša na računalu.

Dakle, instalacija je krajnje jednostavna, za konfiguraciju se potroši još jedna minuta i imamo telefon na linuxu.
Pozivani broj se upisuje u sredini programa, rade i shortcuti kao escape za prekid razgovora i sl.

Sučelje je vrlo spartansko i jednostavno, postoje opcije za pojačavanje i stišavanje slušalica i mikrofona, i to je gotovo sve što je izvan konfiguracije.

Adresna knjiga bi dobro došla u ovom programu, u trenutku pisanja radi se o verziji 1.1.0, nadam se da će razvoj aplikacije biti nastavljen.
sflphone